FANDOM


Tämä sivu on tuotu Wikipediasta. Artikkelin nimi Wikipediassa on Ruotsalainen kansanpuolue


Ruotsalainen kansanpuolue r.p. (RKP)
Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaat
Perustettu 1906
johto
Puheenjohtaja Stefan Wallin
Varapuheen- johtajat Jan D. Oker-Blom,
Thomas Blomqvist,
Monica Sirén-Aura
Puoluesihteeri Ulla Achrén
ohjelmat
{{{ohjelmat}}}
yhteydet
Toimisto Simonkatu 8 A
00100 Helsinki
Äänenkannattaja Medborgarbladet
Kotisivu www.sfp.fi
edustus
Kansanedustajia 8 (r)
Europarlamen- taarikkoja 1 (ELDR)
Kunnanvaltuu- tettuja 636
jäsenyydet
Suomi
Kansainväliset


Svenska folkpartiet i Finland, suomeksi Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) on puolue, joka edustaa pääasiassa Suomen ruotsinkielistä väestönosaa eli suomenruotsalaisia. Puolue luetaan yleensä poliittiseen keskustaan, joskin sen konservatiivisen siiven voi sanoa edustavan oikeistoa. Muihin eduskuntapuoleisiin verrattuna RKP:n ohjelmassa kielikysymykset saavat suurta huomiota, sillä ruotsin kielen vähemmistöaseman puolustaminen on suomenruotsalaisille tärkeä asia. Monissa muissa kysymyksissä RKP on hyvin hajanainen, koska sillä on äänestäjiä pohjalaisista maanviljelijöistä helsinkiläisiin liberalisteihin.

RKP on saanut eduskuntavaaleissa sotien jälkeen kymmenkunta paikkaa, vuoden 2003 vaaleissa kahdeksan. Pienistä eduskuntapuoleista RKP on sikäli ainutlaatuinen, että se on päässyt lähes aina hallitukseen. Se on ollut mukana 41:ssä 66 hallituksesta (2005). Puolueen presidenttiehdokas 2006 oli Henrik Lax.

HistoriaMuokkaa

Puolueen juuret ovat svekomaniassa ja sen edeltäjä oli Ruotsalainen puolue. RKP:n perusti Axel Lille vuonna 1909. Siihen aikaan haluttiin oma puolue suojelemaan ruotsinkielisten etuja Suomessa. Puolue kannattaa vahvasti pakollista ruotsin kielen opiskelua ja kaksikielisyyttä.

RKP kannattaa markkinataloutta ja vapaata kilpailua. Veronalennukset lisäisivät sen mielestä ihmisten motivaatiota käydä töissä. RKP ei ole vielä ottanut kantaa itse NATO-jäsenyyteen. Ulkopolitiikassa puolue on kannattanut perinteisesti pohjoismaista yhteistyötä.

Näkyvin henkilö on ollut Jan-Erik Enestam, joka on toiminut useita vuosia puoluejohtajana ja ministerinä, ensin puolustusministerinä ja nyt ympäristöministerinä. Keskusta luovutti ruotsalaisille myös toisen ministerisalkun.

RKP:n kannatus on seurannut ruotsinkielisen väestönosan osuutta väestöstä.

Ajaa mm. seuraavia asioitaMuokkaa

  • Vahva ruotsalaisuus
  • Toimiva kaksikielisyys
  • Sosiaaliturva
  • Ympäristöasiat
  • Vähemmistöjen oikeudet

Merkittäviä henkilöitäMuokkaa

Nykyisiä poliitikkoja:

Puolueen puheenjohtajat: