Vaaliwiki
Advertisement
Tämä sivu on tuotu Wikipediasta. Artikkelin nimi Wikipediassa on Suomen Isänmaallinen kansanliike


Suomen Isänmaallinen kansanliike r.p. (IKL)
Suomen Isänmaallisen kansanliikkeen ehdokkaat
Perustettu 28.11.2002 (rekisteröity)[1]
johto
Puheenjohtaja Matti Järviharju
Varapuheen- johtajat Olli Heikkilä
Puoluesihteeri ?
ohjelmat
{{{ohjelmat}}}
yhteydet
Toimisto
Äänenkannattaja
Kotisivu www.ikl.fi
edustus
Kansanedustajia --
Europarlamen- taarikkoja --
Kunnanvaltuu- tettuja --
jäsenyydet
Suomi
Kansainväliset

Suomen Isänmaallinen kansanliike r.p. on äärioikeistolainen, myös kansallissosialistiseksi luonnehdittu reksiteröity suomalainen puolue. Se toimii pääasiassa Lahdessa. Puolueen puheenjohtaja on Matti Järviharju. Puolue on tunnettu aikaisemmin nimillä Suomi – Isänmaa, Suomi nousee – Kansa yhdistyy r.p., Isänmaallinen Oikeisto ry ja Arjalainen Germaaniveljeskunta.

Puolueen ohjelma on sekoitus fasismille, nationalismille ja kansallissosialismille tyypillisiä piirteitä. Näitä ovat muun muassa pakolaisvastaisuus, vapaan talouden (markkinavoimien) vastustaminen, suomalaisuuden korostaminen, juutalais- ja amerikkalaisvastaisuus sekä juurien ja voiman löytäminen Kalevalasta.

Puolue on julkaissut omaa lehteään Kansallinen Rintama ainakin Isänmaallisen Oikeiston aikana. Nykyään lehden julkaisu on keskeytynyt.

Puolueen ehdokkaista kukaan ei ole yksissäkään vaaleissa tullut valituksi. Maaliskuussa 2005 tosin ilmoitettiin tiedotusvälineissä Suomi - Isänmaan saaneen ensimmäisen valtuutettunsa, kun hartolalainen ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu Janne Kujala erosi kokoomuksen valtuustoryhmästä muodostaen Suomi - Isänmaa -puoluen valtuustoryhmän. Saman vuoden elokuussa Kujala kuitenkin ilmoitti saaneensa työpaikan ulkomailta. Tämän johdosta hän anoi eroa valtuutetun tehtävästä poismuuton vuoksi.

Arjalaisen Germaaniveljeskunnan aikoihin puheenjohtaja Kuisman toiminnasta Suomessa tehtiin myös dokumenttielokuva, Sieg Heil Suomi. Kyseinen Nina Stenrosin ohjaama ja suunnittelema dokumentti on esitetty YLE1:llä. Järjestöön kuului dokumentissa esitettyjen Kuisman väitteiden mukaan yli 500 jäsentä.

Puolueen kannatus vaaleissa[]

Eduskuntavaalit[]

Vuosi Edustajia Äänet Osuus
2003 0 2 640 0,1%

Kunnallisvaalit[]

Vuosi Valtuutettuja Äänet Osuus
2004 0 337 0,0%

Europarlamenttivaalit[]

Vuosi Edustajia Äänet Osuus
2004 0 1 864 0,1%

Viitteet[]

Advertisement