FANDOM


Ehdokkaille

Vaaliwiki eroaa radikaalisti muista internetin vaalisivustoista, sillä wikiä voi muokata periaatteessa kuka tahansa. Ehdokkaat ovat vaaliwikissä tasa-arvoisia kaikkien muiden käyttäjien kanssa. On kuitenkin erittäin toivottavaa, että myös ehdokkaat osallistuvat wikin kirjoittamiseen. Voit siis kirjoitaa vaaliwikiin artikkelin itsestäsi, mutta sitä tekiessäsi on syytä pitää mielessä seuraavat sivuston periaatteet.

  1. Vaaliwikiin toivotaan mahdollisimman neutraaleja artikkeleita. Älä käytä turhia ylisanoja tai esitä väitteitä, joita ei ole mahdollista todistaa. Pyri kirjoittamaan artikkeli tietosanakirjamaisesti. Älä käytä minä tai me-muotoa. Myöskään kehoitukset tai pyynnöt eivät sovellu artikkeleihin.
  2. Kaikki vaaliwikin artikkelit julkaistaan GNU Free Documentation License (GFDL) -ehtojen mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että artikkeleita saa vapaasti kopioida, levittää ja julkaista niin verkossa kuin paperillakin, muutettuna tai muuttamattomana sillä ehdolla että kaikki julkaistut versiot lisensoidaan myös GFDL-lisenssillä. Älä lisää vaaliwikiin tekstiä, jolle et ole valmis antamaan GFDL-statusta.
  3. Älä kopioi vaaliwikiin tekstiä muualta, ellei sinulla ole oikeutta julkaista sitä GFDL-lisenssillä.
  4. Ilmoita aina lähteet. Lähteettömät väitteet voidaan poistaa. Lisäohjeita lähteiden merkitsemisestä ja muusta vaaliwikiin liittyvästä on ohje-sivulla.
  5. Sopivilta osilta Vaaliwikissä sovelletaan Wikipediassa käytettyjä tapoja. Artikkeleita kirjoitettaessa olisi hyvä pyrkiä noudattamaan Wikipedian tyylioppaan neuvoja. Myös Wikipedian neutraali näkökulma on käytössä Vaaliwikissä.

Vaaliwikissä ei kuitenkaan ole tarkoitus palvoa sääntöjä. Jos jokin käytäntö uhkaa lannistaa sinut, älä välitä siitä. Artikkeli kyllä hoidetaan wikihengessä kuntoon.

Artikkelit henkilöistäMuokkaa

Vaaliwikiin voi kirjoittaa artikkelin henkilöstä, joka on ollut ehdokkaana eduskunta-, kunnallis-, europarlamentti- tai presidentinvaaleissa. Vaaliwikin erityisluonteen mukaisesti artikkeleissa tulisi käsitellä ensisijaisesti henkilön poliittista toimintaa. Osallistumista vaaleihin (ja erityisesti lähestyviin vaaleihin) saa painottaa, mutta artikkeli kannattaa kirjoittaa siten, että se on toimiva kokonaisuus myös vaalien jälkeen.

Voit kertoa henkilöstä esimerkiksi seuraavia asioita:

  1. toiminta järjestöissä (puolueet, ay-liike jne.)
  2. osallistuminen aikaisempiin vaaleihin (tulokset, keskeiset vaaliteemat, medianäkyvyys jne.)
  3. luottamustoimet (kunnanvaltuustot, lautakunnat, hallitukset jne.)
  4. koulutus ja työkokemus (tutkinnot, ammattinimikkeet jne. lyhyesti, ei CV-tyyliin)
  5. harrastukset ja perhe (lyhyesti - artikkeli ei saa keskittyä näihin)

Luokittelu Muokkaa

Sivun loppuun on hyvä lisätä luokat seuraavaan tyyliin ainakin puolueen ja vaalien mukaan:

[[Luokka:Perussuomalaisten ehdokkaat]]
 [[Luokka:Kunnallisvaalien 2012 ehdokkaat]]

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Ympäri Wikian verkkoa
Hae mainospaikkaa

Satunnainen wiki