FANDOM


Tämä sivu on tuotu Wikipediasta. Artikkelin nimi Wikipediassa on Venäjän duuman vaalit 2007


Venäjän duuman vaalit 2007 järjestettiin 2. joulukuuta 2007. Vaaleissa valitaan 450 jäsentä duumaan eli maan parlamentin alahuoneeseen.

Jäsenet valitaan puoluelistoilta. Äänikynnys on näissä vaaleissa seitsemän prosenttia äänistä, kun se ennen oli 5 %. Kynnyksen ylittävistä puolueista paikat jaetaan suhteellisella vaalitavalla.[1]


Ehdolla olevat puolueet Muokkaa

Lähteet: [2] [3]

puolue lyhenne äänet paikat paikkaosuus/

ääniosuus

lukumäärä osuus lukumäärä osuus
Venäjän agraaripuolue 2,5% -
Kansalaisvoima 1,1% -
Venäjän demokraattinen puolue 0,1% -
Venäjän federaation kommunistinen puolue KPRF 11,5% 56 +3 Malline:Nousua 12,4%
Oikeistovoimien liitto SPS 1,0% - -2 Malline:Laskua
Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolue 0,2% -
Venäjän liberaalidemokraattinen puolue LDPR 9,1% 46 +8 Malline:Nousua 10,2%
Oikeudenmukainen Venäjä 7,8% 37 +37 8,2%
Venäjä patriootit 0,9% - -
Yhtenäinen Venäjä ER 63,2% 311 +89 Malline:Nousua 69,1%
Jabloko 1,5% - -4 Malline:Laskua
Yhteensä 100% 450 100%
Lähde: [1]

Puolueet ovat vaalinumeroidensa 1-11 mukaisessa järjestyksessä. Paikat on laskettu kesken olevan ääntenlaskun ja sen perusteella laskettujen edustajapaikkojen mukaisesti. Äänestysprosentit on ilmoitettu 02:00 Moskovan aikaan, kun äänistä oli laskettu 47,2%. Duuman paikat puolestaan on arvioitu aikaisemman ääntenlaskutilanteen mukaisesti.

Venäjän federaation kommunistinen puolue jättänee vaaleista valituksen Venäjän korkeimmalle oikeudelle sen keskuskomitean oikeudellisen osaston johtajan Vadim Solovjevin mukaan. Puolue odotti vaaleissa noin 25%-40% kannatusta. Puolue laskee omien puolueellisten vaalitarkkailijoidensa avulla vaihtoehtoista vaalitulosta. Vaalituksen valmistelemiseen menee puolueen mukaan viikko.Lähde: [2]

VaalitarkkailuMuokkaa

ODIHR ei huolimatta siitä, että se haki vaaleja varten kokoon vaalitarkkailun ydinryhmän lopulta tullutkaan vaalitarkkailemaan vaaleja ilmoittamiensa viisuminsaantivaikeuksien vuoksi. Aikaisemmin oli esitetty myös kritiikkiä sitä kohtaan, että Venäjän federaatio esitti rajoituksia vaalitarkkailijoiden lukumäärän suhteen sekä mahdollisesti myös sen suhteen, mistä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön jäsenvaltioista vaalitarkkailijoita saa tulla. Vaalitarkkailun periaatteena on ollut se, että vaalitarkkailijoita kutsuva valtio esittää kutsun, mutta ODIHR itse määrittelee vaalitarkkailun laadun ja laajuuden.

Venäjän puolelta esitettiin, että ODIRH:n lopullisesti ilmoitti kieltäytyvänsä Venäjän duuman vaalien vaalitarkkailusta vasta sen jälkeen, kun sen johtaja oli lähtenyt Yhdysvaltain vierailulle ja että tällä olisi saattanut olla vaikutus siihen, että ODIHR ilmoitti vain hieman myöhemmin kieltäytyvänsä vaalitarkkailusta.

Vaikka Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto kieltäytyi vaalitarkkailusta, ilmoittautui Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamenttivaltuuskunta vaalitarkkailuun. Venäjän sille ehdottama tarkkailijamäärä oli aluksi 30, mutta ODIHR:n poisjäännin jälkeen sille tarjottiin mahdollisuutta 55 vaalitarkkailijaan, joista osa halukkaista perui aikeensa, minkä vuoksi OSCE PA lähettikin vain 31 vaalitarkkailijaa vaaleihin. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen oli yksi OSCE PA:n vaalitarkkailijoista.

Myös Euroopan Neuvoston parlamenttivaltuuskunta osallistui vaalitarkkailuun samankaltaisin ehdoin. Kansanedustajat Sinikka Hurskainen ja Kimmo Kiljunen osallistuivat Euroopan Neuvoston vaalitarkkailuun.

Lisäksi Pohjoismaiden neuvoston parlamenttivaltuuskunta lähetti kolme vaalitarkkailijaa, joista yksi oli kansanedustaja Lyly Rajala.

Kolme parlamenttivaltuuskuntaa pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden maanantaina 3. joulukuuta kello 12:30 Moskovan aikaan (11:30 Suomen aikaan).

Myös Itsenäisten valtioiden yhteisö lähetti vaalitarkkailijoita sekä Japani.

Kotimaisia kannanottojaMuokkaa

Venäjän federaation keskusvaalilautakunta ilmoitti, että vaalit olivat täysin lailliset.Lähde: [3]

Yhtenäisen Venäjän puoluevaltuuston puheenjohtajiston apulaissihteeri Andrei Isajevin mukaan Venäjän federaation kommunistinen puolue käytti hallinnollista resurssia vaalikampanjassaan Vladimirin alueella. Isajev ilmoitti kuvernöörin ja koko hallinnon tukeneen kommunisteja näiden vaalikampanjassa sekä oli mainitsi kuvernöönin luvanneen kirjoittaa tukijoilleen esitteen, miten toimia oppositiossa.Lähde: [4]

Nykyisen neljännen duuman edustaja Vladimir Ryzhkov ilmoitti, että vaalitulokseen on vaikutettu painostamalla ihmisiä äänestämään. Äänestysprosenttia on nostettu kymmenellä prosenttiyksilöllä painostamalla ihmisiä äänestämään, mikä on koitunut Yhtenäisen Venäjän eduksi, mikä tarkoittaa tosiasiallisesti sitä, että ihmisiä keppien avulla suostuteltiin äänestämään Putinia.Lähde: [5]

Opposition edustajat ovat arvostelleet vaaleja, joita ennen opposition kampanjaa on hankaloitettu ja sen edustajia on pidätetty. Näkyvin kriitikko Garri Kasparov syytti vaaleja farssiksi.[1]

Ulkomaisia kannanottojaMuokkaa

Suomen ulkoasiainministeri Ilkka Kanervan mukaan vaalien ensitiedoin venäläiset olivat valinneet jatkuvuuden.

Länsimaiset uutistoimistot sekä pääasiassa brittiläiset ja yhdysvaltalaiset joukkotiedotusvälineet ovat uutisoineet kriittisesti vaaleihin liittyviä mahdollisia väärinkäytöksiä.


Katso myös Muokkaa

Aiheesta muualla Muokkaa

Lähteet Muokkaa

  1. 1,0 1,1 Yle Uutiset: Äänestys sujuu vilkkaasti Venäjän duuman vaaleissa 2.12.2007 klo 14.50, viitattu 2.12.2007
  2. Yle Uutiset Äänikynnyksen varmoja ylittäjiä vain kaksi 14.11.2007, viitattu 2.12.2007
  3. Yle Uutiset: Muut ehdokaspuolueet, 14.11.2007, viitattu 2.12.2007
Ukrainan vaakuna Ukrainan valtiolliset vaalit

presidentinvaalit 2004 | parlamenttivaalit 2006 | parlamenttivaalit 2007

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Ympäri Wikian verkkoa
Hae mainospaikkaa

Satunnainen wiki